soorten - basistaart - vulling - bewaren

Soorten

Ik onderscheid twee verschillende soorten taarten. De taarten opgemaakt met marsepein en traditoneel gebak. In deze twee soorten taarten zijn weer verschillende mogelijkheden. Daarnaast maak ik gewone cake of cake met een smaakje, al dan niet voorzien van glazuur- of chocoladelaag en speciale soorten brood.

Taarten opgemaakt met marsepein:

Een aantal van deze mogelijkheden zijn ook geschikt voor klein gebak en cup-cakes.

Traditionele taarten:

top

Basistaart

De basistaart (het kapsel) van een marsepeintaart is biscuitgebak, in de smaken naturel of chocolade. Doordat er geen gebruik gemaakt wordt van boter is dit gebak heerlijk luchtig. Ditzelfde biscuitgebak gebruik ik als taartbodem voor kwark- en monchoutaart.

 

Voor de decoratie gebruik ik (gekleurde) marsepein van hoge kwaliteit. Fondant is in overleg ook mogelijk, hoewel ik daar geen ervaring mee heb.

top

De vulling

Voor een marsepeintaart is de vulling van groot belang. In principe vul ik een taart met twee (verschillende) lagen. De keuze in vullingen is heel groot, de combinatie is afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Een aantal mogelijkheden zijn:

top

Bewaren

Bewaren van de taart is afhankelijk van de vulling en de tijd tussen de levering en het aansnijden van de taart. In principe kan een taart een dag bewaard worden op een koele droge plaats, liefst buiten de koelkast, dit in verband met mogelijk "smelten" van de marsepein. Bij sommige vullingen (slagroom, kwark, mascarpone etc.) moet de taart wel in de koelkast. Mijn ervaring is dat één dag in de koelkast geen invloed heeft op de marsepein.

Moet u de taart langer dan 1 dag bewaren, dan kunt hem het beste invriezen. U kunt de taart met doos en al in een plastic zak stoppen en dit geheel in de vriezer doen. 24 Uur voordat u de taart gaat aansnijden, stopt u de taart in de doos in de koelkast. Een uur voor het aansnijden zet u de taart in de doos op het aanrecht.

top